Ochutnávka tokajských vín
Tokajská oblasť je najmenšia a súčasne najatraktívnejšia vinohradnícka oblasť Slovenska. Tradičná technológia výroby s využitím ušľachtilej plesne Botrytis cinerea, poskytuje tomuto vínu neopakovateľný charakter a vlastnosti.
Tokajské víno možno definovať ako zlatožltý zhustený nektár s buketom žeravej magmy vulkánov, tajomstvom pestovaných odrôd hrozna, podzemných tufových pivníc a snáď aj toho dubového suda.
Preto sú tokajské vína zvláštne, vo vinárskom svete jedinečné a mimoriadne obľubené.
Je to víno kráľov a kráľ vín.
Osobitne si tokajské obľúbil Goethe, ktorý prehlásil, že je to “ohnivé víno duše”
Varianty ochutnávok vín
Variant č.1
|
Variant č.2
|
Variant č.3
|
Furmint – suché | Furmint – suché | Furmint – suché |
Lipovina – polosladké | Lipovina – polosladké | Lipovina – polosladké |
Fordítás – sladké | Muškát žltý – polosladké | Muškát žltý – polosladké |
Tok. výber 3 putňový – sladké | Fordítás – sladké | Fordítás – sladké |
Pagáče, syr | Tok. výber 3 putňový – sladké | Tok. výber 3 putňový – sladké |
Teľacia paštéta pečivo | Tok. výber 5 putňový – sladké | Tok. výber 4 putňový – sladké |
Pagáče, syr | Tok. výber 5 putňový – sladké | |
Teľacia paštéta pečivo | Tok. výber 6 putňový – sladké | |
Pagáče, syr, teľacia paštéta pečivo |
Výklad someliéra bude sprevádzaný fotodokumentáciou z tokajskéj oblasti